KRS 0000143611  BGŻ BNP Paribas S.A. 75 1600 1013 0002 0011 6212 2001

Aktualności

 

 

 

 

Bank Żywności w Krakowie ogłasza, że przedłuża termin składania ofert na trenerów w zakresie działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PODPROGRAM 2016 do dnia: 12.09.2016 r.

 

 

 

 

 

 

Bank Żywności w Krakowie ogłasza nabór ofert na trenerów w zakresie działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PODPROGRAM 2016

W związku z rozpoczęciem Podprogramu 2016 POPŻ 2014 – 2020 współfinansowane   z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, Bank Żywności w Krakowie poszukuje trenerów do realizacji warsztatów praktycznych w zakresie działań towarzyszących, w następujących zakresach:

– warsztaty kulinarne dla różnych grup wiekowych pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania dostępnych artykułów spożywczych oraz produktów lokalnych i sezonowych. Celem warsztatów będzie nauka praktycznych umiejętności dotyczących gotowania,  przetwarzania, przechowywania żywności oraz nauka zasad prawidłowego odżywiania.  Czas trwania ok  3 h.

- warsztaty żywieniowe dla różnych grup wiekowych przekazujące wiedzę dotyczącą zasad racjonalnego żywienia, pozwalające nabyć umiejętności dotyczących wyborów produktów spożywczych oraz planowania zdrowej diety. Uświadomienie roli posiłków w codziennej diecie w odniesieniu do zaleceń żywieniowych. Czas trwania 2 h.

 –   warsztaty edukacji ekonomicznej  dla różnych grup wiekowych - nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji domowego budżetu, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych. Czas trwania ok 2 h.

 - doradztwo dietetyczne - jednorazowa konsultacja 1 h (60 min.). 

Oferta obejmuje:  Przygotowanie scenariusza warsztatów oraz ich przeprowadzenie aktywnymi metodami w miejscu wskazanym przez organizatora. Działania będą realizowane na terenie Województwa Małopolskiego. Czas realizacji warsztatów wrzesień 2016  - czerwiec 2017.

WYMAGANIA:

- doświadczenie w prowadzeniu warsztatów kulinarnych, żywieniowych  lub ekonomicznych,

- umiejętność  pracy z osobami wykluczonymi społecznie lub zagrożonymi wykluczeniem społecznym,

- doświadczenie w prowadzeniu działań o charakterze włączenia społecznego,

- komunikatywność,

- chęć zaangażowania się w realizację misji Banku Żywności.

Kryteria oceny ofert: cena i posiadane doświadczenie.

WARUNKI ZATRUDNIENIA:

Umowa zlecenia ze stawką godzinową, w przypadku firmy w oparciu o prowadzoną działalność gospodarczą.

Osoby / Firmy aplikujące zobowiązują się spełniać wymagania zawarte w wytycznych do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w podprogramie 2016.

Link do wytycznych: http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/podprogram-2016/

APLIKACJA POWINNA ZAWIERAĆ:

- CV

-list motywacyjny

- kserokopie lub scany dokumentacji potwierdzającej doświadczenie i kwalifikacje zawodowe, w tym konieczne doświadczenie w prowadzeniu działań z zakresu włączenia społecznego

- informacje o proponowanej stawce za 1h (60min.) prowadzenia warsztatu

-  w przypadku osoby prywatnej CV powinno zawierać klauzulę ,,Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 roku o Ochronie Danych Osobowych; tekst jednolity: Dz. U. z 2014r. poz. 1182, 1662).”

 Ofertę złożyć można do dnia 12.09.2016r. pocztą elektroniczną na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., osobiście, lub pocztą tradycyjną na adres: Bank Żywności w Krakowie, ul. Zabłocie 20/22, 30-701 Kraków.

W miesiącu czerwcu rozpoczęliśmy współpracę z Almą. Dzięki tej współpracy pozyskujemy darowizny dla naszych partnerskich organizacji.

 

 

Bank Żywności w Krakowie w okresie V 2015 – VI 2016  realizował współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. W ramach Podprogramu 2015 łącznie do 58.658 osób potrzebujących w Małopolsce trafiło 5. 124.318,84 kg żywności (431.833 paczki i 100.717 posiłków).

W ramach promocji zdrowego odżywiania w maju i czerwcu zrealizowaliśmy 36 warsztatów kulinarno – żywieniowych w 5 szkołach na terenie Gminy Wadowice. Warsztaty odbyły się w Publicznej Katolickiej Szkole Podstawowej na Kopcu w Kleczy Dolnej, Zespole Szkół nr 3 w Wadowicach, Zespole Szkół nr 2 w Choczni, Zespole Szkół nr 1 w Wadowicach, Zespole Szkół nr 1 w Choczni.

Podczas warsztatów uczestnicy zdobywali wiedzę na temat aktualnych zaleceń żywieniowych (piramida żywności, zdrowy talerzyk żywieniowy) oraz przygotowywali i degustowali smaczne  i zdrowe przekąski na drugie śniadanie.

Słodkim i zdrowym odkryciem wszystkich warsztatów była robiona samodzielnie przez dzieci naturalna „nutella”, jako alternatywa do tej, którą można kupić w sklepie.

Warsztaty podobają się zarówno uczestnikom czyli uczniom jak i ich nauczycielom. Tych, którzy jeszcze nie skorzystali, zapraszamy do kontaktu we wrześniu. Warsztaty realizujemy do końca października w ramach projektu „Promocja zdrowego odżywiania w szkołach na terenie Gminy Wadowice” współfinansowanego przez Gminę Wadowice.

 

Pozostajemy do dyspozycji w sprawie wszelkich informacji (Justyna Liptak, tel. (12) 384-88-53 w.3, 257–00-05,06).

 

Od marca do listopada 2016 r realizujemy projekt współfinansowany przez Gminę Wadowice pt. „Promocja zdrowego odżywiania w szkołach na terenie Gminy Wadowice.” Celem projektu jest promocja zdrowego odżywiania wśród społeczności szkól podstawowych i gimnazjalnych. Adresatami projektu są uczniowie Szkół z terenu gminy Wadowice.  Działania realizowane w ramach projektu:

·         Warsztaty kulinarno - żywieniowe dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych.

·         Konkurs na wydarzenie społeczne promujące zdrowy styl życia.  Celem Konkursu jest kształtowanie wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z terenu Gminy Wadowice nawyków zdrowego odżywiania.

 

·         Debata poświęcona zdrowemu odżywianiu dzieci i młodzieży skierowana do pedagogów, nauczycieli, uczniów, rodziców.

 

 

W ramach projektu „Promocja zdrowego odżywiania w szkołach na terenie Gminy Wadowice” współfinansowanego przez Gminę Wadowice, Bank Żywności zaprasza do udziału w KONKURSIE NA WYDARZENIE SPOŁECZNE PROMUJĄCE ZDROWY STYL ŻYCIA. Konkurs skierowany jest do szkół, a jego celem jest kształtowanie wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z terenu Gminy Wadowice nawyków zdrowego odżywiania. Konkurs polega na realizacji wydarzenia społecznego promującego zdrowy styl życia, w tym żywienia,  przez co najmniej jedną klasę danej szkoły dla innej klasy, całej szkoły (uczniów, nauczycieli i/lub rodziców). Temat wydarzenia powinien dotykać szeroko rozumianej promocji zdrowego stylu życia, z uwzględnieniem zalet prawidłowego odżywiania. Wydarzenie społeczne może przyjąć dowolną formę, np. przedstawienie szkolne, piknik, lekcja dla uczniów innej klasy itp. (szczegóły dotyczące konkursu znajdują się w załączonym Regulaminie). Zgłoszenie do konkursu należy złożyć lub przesyłać do Banku Żywności do dnia 31.10.2016 r.

 

Z okazji zbliżających się

świąt Wielkiej Nocy

życzymy Wam

wielu radosnych chwil,

pięknej pogody, odpoczynku

i wszelkiej pomyślności

 

 

Zespół Banku Żywności w Krakowie

Nasi Partnerzy

Kontakt z Bankiem

  • Bank Żywności w Krakowie, 30-701 Kraków, ul. Zabłocie 20/22
  • (12) 257-00-05 i (12) 257-00-06
  • fax.: (12) 384-88-27
  • bz.krakow@bankizywnosci.pl
  • Formularz kontaktowy
  • Biuro czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7:00 - 15:00 (magazyn 8:00 - 14:00).