Bank Żywności w Krakowie poszukuje trenerów do realizacji działań towarzyszących w ramach POPŻ 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Działania towarzyszące realizowane są w formie warsztatów praktycznych w następujących zakresach:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup wiekowych pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania dostępnych artykułów spożywczych oraz produktów lokalnych i sezonowych. Celem warsztatów będzie nauka praktycznych umiejętności dotyczących gotowania, przetwarzania, przechowywania żywności oraz nauka zasad prawidłowego odżywiania. Czas trwania ok. 3 h.
- warsztaty żywieniowe – dla różnych grup wiekowych przekazujące wiedzę dotyczącą zasad racjonalnego żywienia, pozwalające nabyć umiejętności dotyczących wyborów produktów spożywczych oraz planowania zdrowej diety. Uświadomienie roli posiłków w codziennej diecie w odniesieniu do zaleceń żywieniowych. Czas trwania 2 h.
- warsztaty edukacji ekonomicznej – dla różnych grup wiekowych – nauka tworzenia, realizacji i kontroli domowego budżetu, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych. Czas trwania ok 2 h.
- warsztaty dotyczące przeciwdziałaniu marnowaniu żywności – weryfikacja wiedzy uczestników w zakresie zasad ekonomicznego robienia zakupów, przechowywania żywności, czytania etykiet. Uczestnicy będą zdobywać wiedzę jak zagospodarowywać żywność z POPŻ oraz żywnością świeżą, krótkoterminową (jeśli taką otrzymują). Czas trwania ok 2 h.
- doradztwo dietetyczne – jednorazowa konsultacja 1 h (60 min.).
Oferta obejmuje: Przygotowanie scenariusza warsztatów oraz ich przeprowadzenie aktywnymi metodami w miejscu wskazanym przez organizatora. Działania będą realizowane na terenie Województwa Małopolskiego. Czas realizacji warsztatów październik 2019 – czerwiec 2020.
WYMAGANIA:
- doświadczenie w prowadzeniu warsztatów kulinarnych, żywieniowych i/ lub ekonomicznych,
- umiejętność pracy z osobami wykluczonymi społecznie lub zagrożonymi wykluczeniem społecznym,
- doświadczenie w prowadzeniu działań o charakterze włączenia społecznego,
- komunikatywność,
- chęć zaangażowania się w realizację misji Banku Żywności.
Kryteria oceny ofert: cena i posiadane doświadczenie.
WARUNKI ZATRUDNIENIA:
Umowa zlecenia ze stawką godzinową, a w przypadku firmy w oparciu o prowadzoną działalność gospodarczą.
Osoby / Firmy aplikujące zobowiązują się spełniać wymagania zawarte w wytycznych do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 w Podprogramie 2019.
Link do wytycznych: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019
APLIKACJA POWINNA ZAWIERAĆ:
- CV,
- list motywacyjny,
- kserokopie lub scany dokumentacji potwierdzającej doświadczenie i kwalifikacje zawodowe, w tym konieczne doświadczenie w prowadzeniu działań z zakresu włączenia społecznego,
- informacje o proponowanej stawce za 1h (60 min.) prowadzenia warsztatu oraz stawce konsultacji dietetycznej za 1h (60 min.).
- w przypadku osoby prywatnej CV powinno zawierać klauzulę ,,Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Bank Żywności w Krakowie celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko” .
Ofertę złożyć pocztą elektroniczną na adres: justyna.liptak@bzkrakow.pl, osobiście lub pocztą tradycyjną na adres: Bank Żywności w Krakowie, ul. Zabłocie 20/22, 30-701 Kraków.
Zapraszamy do składania ofert.