Czy można jeść smacznie i przy okazji ratować żywność przed zmarnowaniem? Czy można stworzyć kulinarne arcydzieła mając do dyspozycji nieperfekcyjne warzywa i owoce? Oczywiście, że tak! Bank Żywności w Krakowie wraz ze Starą Zajezdnią Kraków by deSilva oraz firmą Tesco Polska pokazał, że niemarnowanie może być bardzo smaczne.
Celem kolacji było promowanie idei zero waste oraz działalności Banku Żywności w Krakowie.
Menu kolacji oparte zostało o składniki pochodzące z produktów, które najczęściej marnują się w kuchniach Polaków. Podczas kolacji serwowaliśmy między innymi dania przygotowane z uratowanej przez nas żywności.
Kolacja była inauguracją Partnerstwa na rzecz niemarnowania żywności. Deklarację przystąpienia podpisało 43 uczestników.
Tytuł Ambasadora Niemarnowania wręczyliśmy firmie Tesco Polska oraz Restauracji Stara Zajezdnia Kraków by deSilva.
Dziękujemy wszystkim za udział w wydarzeniu 🙂