Pierogi to potrawa, którą kojarzymy głównie z tradycyjną kuchnią polską. Na słowo pierogi reagujemy najczęściej obrazem wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami, letnich pierogów z serem, czy też owocami. Kuchnia polska pierogiem stoi i co do tego nie ma żadnych wątpliwości.
Krótka historia pierogów
Niestety, wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że pierogi wcale nie są polskim wynalazkiem. Co więcej, potrawa ta nie dotarła do nas od najbliższych sąsiadów, ale z dalekich Chin!
Do Europy pierogi trafiły za sprawą podróżnika Marco Polo, który sprowadził je do Włoch. Od tego czasu pierogi występują w kuchniach całej Europy i świata:
- we Włoszech kryją się pod nazwą raviolli, tradycyjnie nadziewa się je serem ricotta, miękkimi warzywami i/lub mięsem.
- w Gruzji nazywane są Khinkali – typowo wypełnia się je nadzieniem z wieprzowiny i wołowiny,
- w Grecji pojawiają się Tiropitakia, czyli pierożki wypełnione serem,
- w Korei znajdziemy Mandu – pikantne pierożki wypełnione kimchi,
- w Szwecji przygotowuje się Kroppkakor, czyli pierogi nadziewane purre ziemniaczanym z boczkiem,
- w Rosji popularne są Pelmeni, czyli pierożki wypełnione wołowiną lub ziemniakami,
- w Trynidad i Tobago popularnym daniem są Pastelle – miękkie pierożki pieczone w liściach bananowca, wypełnione przyprawionym mięsem lub warzywami,
- w Peru jada się Papas Rellena – ziemniaczane pierogi wypełnione przyprawionym mięsem,
- w Nepalu spróbować można Momo – soczyste pierożki wypełnione mięsem i ostrymi warzywami.
Do Polski pierogi trafiły za sprawą Jacka Odrowąża – zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie. Legenda głosi, że był zachwycony ich smakiem, poznał je podczas swoich podróży misyjnych w XIII wieku po Rusi, dzisiejszej Ukrainie. Stąd też wzięła się nazwa – pierogi ruskie. Inna wersja tej samej „pierogowej” legendy głosi, że podczas głodu po najazdach tatarskich święty miał karmić ubogich pierogami własnego wyrobu.
Kult św. Jacka jest rozpowszechniony na wielu kontynentach i w wielu krajach, ale tylko w Polsce jest on św. Jackiem z Pierogami.
Pierogi tradycyjne
Ale, ale … pierogi to nie tylko kapusta, grzyby, ser i mięso. Dziś udowodnimy Wam, że pierogi to super danie w stylu zero waste, bo można je nadziać tak naprawdę wszystkim 🙂
Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną
Składniki ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła
- cynamon
Składniki farsz:
- 250 g tłustego twarogu (najlepiej śmietankowego)
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki ksylitolu
Sposób wykonania:
- Mąkę i cynamon wsyp do miski, dodaj sól. Masło roztop we wrzącej wodzie i stopniowo wlej do mąki.
- Dodaj roztrzepane jajko i połącz wszystkie składniki, zagnieć ciasto.
- Wyłóż na podsypany mąką blat i wygniataj przez około 7 – 8 minut. Zawiń w folię i ostaw na ok. 30 minut. W międzyczasie zrób nadzienie.
- Ciasto podziel na 4 części i kolejno rozwałkuj.
- Powycinaj kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek ponakładaj po jednej czubatej łyżeczce nadzienia. Uformuj pierogi.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i partiami ugotuj pierogi (do wypłynięcia).
Pierożki ze szpinakiem
Składniki ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 300 g sera białego
Składniki farsz:
- szpinak mrożony
- czosnek
- ser feta lub ser żółty
Sposób przygotowania:
- Szpinak podsmaż z czosnkiem, na koniec dodaj ser, dopraw ostrą papryką i ziołami.
- Przygotuj ciasto na pierogi: do mąki dodawaj posikane masło oraz ser biały. Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj je, wycinaj z niego kółka wielkości szklanki. Na każdy okrąg nałóż farsz i sklejaj jak pierogi.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią.
Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki ciasto:
- 2 szklanki mąki
- duża szczypta soli
- 1 szklanka gorącej wody lub mleka
Składniki farsz:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 250 gramów sera białego
- duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj farsz: Kaszę ugotuj. Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oleju z dodatkiem majeranku i ziela angielskiego, na końcu ziele wyłów.
- Mieszaj ostudzoną kaszę z cebulą, serem białym. Dopraw do smaku.
Powinny być pikantne. - Umieść mąkę w misce. Dodaj sól, a następnie stopniowo dodawaj wodę lub mleko, mieszając łyżką (nie rękami żeby się nie poparzyć).
- Następnie przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na kilkanaście minut.
- Tradycyjnie rozwałkuj cienko placki, wykrawaj kółka dużą szklanką. Nadziewaj farszem.
- Wrzucaj do wrzącej wody, 2 minuty od wypłynięcia wyjmij, z wody łyżką cedzakową.