Cyrkularne sieci współpracy jako strategia działań lokalnych zapobiegająca marnowaniu żywności

By in
Cyrkularne sieci współpracy jako strategia działań lokalnych zapobiegająca marnowaniu żywności

Z okazji Światowego Dnia Żywności Przedstawiciele Banku Żywności w Krakowie wraz z firmą Rebread i EIT Food – partnerem materiału zapraszają wszystkich aktywistów, przedstawicieli organizacji, firm gastronomicznych, dostawczych i dystrybucyjnych, na spotkanie w formule MasterMind, którego tematem są “Cyrkularne Sieci Współpracy, jako strategia działań lokalnych zapobiegająca marnowaniu żywności”.

Spotkanie organizowane jest we wtorek 25.10.2022, o godz. 9:30 w restauracji Handelek w Krakowie przy ul. Ślusarskiej 9.

Na spotkaniu zostanie zaprezentowany materiał przedstawiający ideę lokalnych grup współpracy firm, instytucji i lokalnej społeczności w tzw. Cyrkularnych Sieci Współpracy, na podstawie którego zostaną wypracowane dobre praktyki w zakresie zmniejszenia marnowania żywności, optymalizacji produkcji, logistyki i współpracy między podmiotami lokalnymi.

Celem będzie wypracowanie listy konkretnych aktywności w ramach budowania strategii cyrkularnej dla lokalnych środowisk i pierwszej listy działań w projekcie budowania lokalnej współpracy.

Czym tak naprawdę są Cyrkularne Sieci Współpracy?

To wielosektorowe przestrzenie współpracy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w cyklu obiegu żywności – od procesu produkcji, przez konsumpcję, przetwarzanie i eksperymentowanie z ponownym powrotem do obiegu. Jednym z głównych podmiotów sieci są małe i średnie restauracje, które jako ciężko doświadczone okresem pandemicznych ograniczeń i niestabilnością łańcuchów dostaw, a obecnie także wzrostem cen produktów, energii i kosztów pracy, znajdują się jednocześnie na pierwszej linii frontu najważniejszych globalnych wyzwań ekologicznych, zdrowotnych i społecznych.

Taktyką pozwalającą na budowanie odporności, czyli strategii na przyszłość i zwiększenia potencjału przetrwania na rynku wykorzystując kierunek zmian, jest wzmocnienie podmiotów gastronomicznych przez współpracę z innymi sektorami uczestniczącymi w łańcuchu dostaw i zmiana postrzegania produktu jako działającego w pełnym cyklu – czyli szerokie upowszechnienie praktyk cyrkularności – „od głowy do ogona”.

Działalność cyrkularnych sieci współpracy zakłada pracę z produktem z danego regionu i zidentyfikowanie jego drogi do pełnego wykorzystania. To proces określenia surowców stanowiących podstawę danego obszaru i wykorzystania zasobów sieci podmiotów zorganizowanych w sektorze małych i średnich obiektów gastronomicznych poprzez eksperymentowanie, badanie i prototypowanie tego, jak może wyglądać konsumpcja żywności w modelu o obiegu zamkniętym.

Produktem finalnym jest nie tylko zorganizowanie laboratorium cyrkularnego i wdrożenie w jego ramach zmian – a zatem optymalizacja w zakresie produkcji, logistyki, konsumpcji, przetwórstwa i wykorzystania zasobów podmiotów wchodzących w sieć współpracy, ale też aktywizacja środowiska i wspieranie biznesu lokalnego.

Przykłady takiego działania są widoczne w Europie i będą zaprezentowane na spotkaniu.

MasterMind to projekt rozpoczynający budowanie standardów wdrażanych w Krakowie i innych miastach w Polsce, ale również i w Europie.

Proponowane działania będą również spełniały swoją rolę w ramach 11 celu zrównoważonego rozwoju „Uczynić miasta i osiedla ludzkie bezpiecznymi, stabilnymi, zrównoważonymi oraz sprzyjającymi włączeniu społecznemu”.

Gośćmi specjalnymi, którzy zabiorą głos podczas wydarzenia będą:

  • ekspert i partner merytoryczny raportu Cyrkularne Sieci Współpracy – EIT Food – Ewa Rzeszowska
  • współzałożycielka Rebread Katarzyna Młynarczyk i współtwórczyni projektu Cyrkularnych Sieci Współpracy,
  • Project Manager Rebread – Ewa Jarosz
  • przedstawiciel Banku Żywności w Krakowie: Justyna Liptak, Dyrektor i Członkini Rady
  • aktywista, konsultant w ramach zarządzania zero waste – Jakub Emanuel Malec, Food Waste Manager, Żabka Polska
  • przedstawicielka – ekspert w zakresie ekonomii cyrkularnej, prezes INNOWO, członkini European Circular Economy Stakeholder Platform, Agnieszka Sznyk
  • przedstawicielka, Polskie Stowarzyszenie Zero Waste, Joanna Kądziołka, Press Officer
  • szef grupy Venturis HoReCa zajmującej się ograniczaniem marnowania jedzenia w gastronomii, ekspert blog.venturishoreca.com – Tomasz Szuba,
  • przedstawicielka Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy, koordynatorka projektu Food Trails, Natalia Boitot
  • przedstawicielki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Aneta Bodziony, Kinga Dulemba
  • przedstawiciele rynku producentów sprzętów gastronomicznych w Polsce
  • Michał Graca, Regionalny Dyrektor Sprzedaży, Winterhalter
  • przedstawicielka mediów, KUKBUK magazyn, Daria Pawlewska
  • przedstawiciele lokalnych społeczności producentów i restauracji (Restauracja Filipa18)

Podczas spotkania zostanie zaserwowany poczęstunek w idei less/zero waste przez zaprzyjaźnionego szefa kuchni.

Wszystkich chętnych do udziału w spotkaniu prosimy o zgłoszenia mailowe na adres Katarzyny Młynarczyk: katarzyna@rebread.com Współzałożycielki Rebread, inicjatorki spotkania.

Serdecznie zapraszamy!