Bank Żywności w Krakowie rozpoczyna realizację projektu „Szkoła Niemarnowania Jedzenia”. Naszym celem jest uświadomienie skali marnowania zasobów Ziemi oraz przeciwdziałanie temu zjawisku. Poprzez edukację zarówno młodszych, jak i dorosłych mieszkańców Małopolski chcemy walczyć z paradoksem marnowania żywności i głodu na świecie, zmniejszyć ilość odpadów i kosztów ponoszonych przez środowisko.
Projekt składa się z 3 etapów. Pierwszym z nich jest konkurs plastyczny pt. „Wyrzuć nawyk, nie jedzenie” dla uczniów krakowskich szkół podstawowych. Kategoria wiekowa obejmuje klasy 1-3, 4-6 oraz 7-8.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w trakcie konferencji, która odbędzie się 16 października 2024 podczas Światowego Dnia Żywności. Oprócz wystawy prac uczniów jej celem będzie też zobrazowanie, jak nasze codzienne decyzje wpływają na środowisko.
Ostatnim etapem projektu są warsztaty edukacyjne dla młodzieży szkolnej. Doświadczeni trenerzy przestrzegą przed greenwashingiem i zapoznają z praktycznymi sposobami na niemarnowanie żywności. Dzięki ciekawym materiałom edukacyjnym dopasowanym do potrzeb różnych grup wiekowych uczniowie dowiedzą się, jak przechowywać jedzenie, robić przemyślane zakupy i odpowiednio czytać etykiety.
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w projekcie! Stań się częścią świadomego społeczeństwa, które potrafi zadbać o planetę i jej zasoby.
Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków Województwa Małopolskiego.