Szkoła Niemarnowania Jedzenia

By in
Szkoła Niemarnowania Jedzenia

Wyrzuć nawyk, nie jedzenie!

Serdecznie zapraszamy do udziału w projekcie pt. „Szkoła Niemarnowania Jedzenia”. Naszym celem jest zwiększenie świadomości na temat marnowania zasobów Ziemi oraz aktywne przeciwdziałanie temu zjawisku.

Badania wykazują, że zmarnowaniu ulega nawet 50% jedzenia w szkołach i przedszkolach. W skali roku to kilkanaście ton żywności i setki tysięcy złotych strat. Świadomi tego problemu pragniemy zrobić co w naszej mocy, by to zmienić.

Projekt składa się z trzech etapów, a każdy z nich ma na celu edukację w zakresie ekologicznych nawyków i świadomego gospodarowania żywnością.

  • Etap 1: Konkurs plastyczny „Wyrzuć nawyk, nie jedzenie!”.

Konkurs skierowany jest do uczniów krakowskich szkół podstawowych. Rozpoczyna się 5 września 2024 r. i obejmuje trzy kategorie wiekowe: klasy 1-3, 4-6 oraz 7-8. Uczniowie przygotowują prace plastyczne, które następnie ocenia komisja.
Prace uczniów zostaną pokazane w ramach wystawy, której inauguracja odbędzie się 16 października podczas konferencji z okazji Światowego Dnia Żywności. Nagrodą w konkursie będą warsztaty dla zwycięskich klas!
Szczegółowe zasady konkursu znajdują się w regulaminie do pobrania w dole wpisu.

Dlaczego warto wziąć udział?

  1. Edukacja ekologiczna: Uczniowie dowiedzą się więcej o przyczynach i skutkach marnowania żywności. Będą mogli podzielić się swoimi pomysłami i rozwiązaniami w zakresie wspólnego dbania o planetę.
  2. Promocja talentów: W ramach konkursu młodzi artyści zaprezentują swoje talenty plastyczne i zainspirują innych proekologicznymi postawami.
  3. Nagroda: Na zwycięzców czekają atrakcyjne warsztaty oparte na ciekawych materiałach edukacyjnych.
  • Etap 2: Konferencja „Wyrzuć nawyk, nie jedzenie!” .

Podczas konferencji, która odbędzie się 16 października, ogłosimy wyniki konkursu plastycznego i zaprezentujemy prace uczniów. To doskonała okazja, aby zobaczyć, jak uczniowie interpretują temat niemarnowania jedzenia oraz posłuchać inspirujących prelekcji na temat ekologii i zrównoważonego rozwoju.

  • Etap 3: Warsztaty edukacyjne dla zwycięzców konkursu plastycznego.

Warsztaty poprowadzą trenerzy mający doświadczenie w pracy z dziećmi z różnych grup wiekowych. Za pomocą różnorodnych i angażujących metod szkoleniowych pokażą uczniom praktyczne sposoby na niemarnowanie żywności.

Serdecznie zachęcamy do udziału w projekcie! Pomóżcie nam promować zdrowe, proekologiczne nawyki wśród uczniów i dorosłych, edukując o przyczynach i skutkach marnowania żywności.

Zadbajmy wspólnie o przyszłość świata, w którym żyjemy, przyczyniając się do realnych zmian w środowisku.

Projekt Szkoła Niemarnowania Jedzenia – to zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków Województwa Małopolskiego.

W kwestii dodatkowych pytań i informacji prosimy o kontakt z Adrianną Lipiarz:  adrianna.lipiarz@bankizywnosci.pl  lub telefonicznie na numer 796 721 555

Tutaj pobierzesz regulamin konkursu dla szkół: (plik do pobrania)