Bank Żywności w Krakowie zaprasza na konferencję „Wyrzuć nawyk, nie jedzenie” z okazji Światowego Dnia Żywności.

By in
Bank Żywności w Krakowie zaprasza na konferencję „Wyrzuć nawyk, nie jedzenie” z okazji Światowego Dnia Żywności.

Konferencja – Wyrzuć Nawyk, nie jedzenie odbędzie się 16 października 2024 roku, w godzinach 11:00-14:00 w Klastrze Innowacji Społeczno–Gospodarczych Zabłocie 20.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Ilość miejsc ograniczona!

Zgłoszenia prosimy nadsyłać mailowo do 11 października 2024 roku na adres e-mail: justyna.liptak@bankizywnosci.pl.

Agenda wydarzenia:

  • Szkoła Niemarnowania Jedzenia – obraz problemu marnowania jedzenia widziany oczyma dzieci i młodzieży – otwarcie wystawy prac plastycznych wykonanych przez uczniów krakowskich placówek oświatowych.
  • 10, a nawet 5 minut dłuższa przerwa obiadowa mogłaby ograniczać marnowanie jedzenia w szkole.
  • Co jeszcze pokazują badania? – prezentacja najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia”.
  • Chleb nie zawsze powszedni – o jego dostępności i składzie na przestrzeni ostatnich wieków.
  • Jakie są dobre praktyki szkół, instytucji, społeczników w walce z marnowaniem żywności w szkołach?
  • Dlaczego tak trudno zmienić nawyki żywieniowe dzieci szkolnych? Wnioski z badań.

Paneliści spotkania:

Beata Ciepła – Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Dr hab. Ewa Kopczyńska, prof. UJ, kierowniczka Zespołu Plan’ Eat (Instytut Socjologii UJ) 

Dr Agata Rejowska – członkini Zespołu Plan’ Eat (Instytut Socjologii UJ)

Maria Ujwary – Instytut Kulturoznawstwa i Dziennikarstwa, Uniwersytet Ignatianum w Krakowie

Nathalie Bolgert – trenerka, nauczycielka, działaczka społeczna, założycielka pierwszego Banku Żywności w Polsce.

Agenda konferencji – Wyrzuć Nawyk, nie jedzenie! 

Projekt Szkoła Niemarnowania Jedzenia – to zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków Województwa Małopolskiego.