3 pomysły na wiosenne sałatki
Jak nie marnować jedzenia? Co zrobić z zapomnianych warzyw i owoców, aby się nie zmarnowały ? Odpowiedź jest naprawdę bardzo prosta – sałatki 🙂 To danie, które możemy przygotować ze wszystkiego, jedyne co nas tutaj ogranicza to własna kreatywność. W ramach inspiracji przedstawiamy 3 smaczne pomysły na wiosenne sałatki, które na pewno posmakują nie tylko starszym, ale również tym młodszym smakoszom 🙂
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM:
- garść roszponki + ewentualnie szczypta rukoli
- 50 g łososia wędzonego
- 6 mini kulek mozzarelli lub 3 łyżki ricotty
- ok. 10 truskawek
- opcjonalnie kilka listków bazylii
- 1 – 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa posmarowanego masłem
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
Sposób przygotowania:
- Na talerzu ułóż rukolę. Dodaj kawałki wędzonego łososia, mozzarellę (rozerwaną palcami na mniejsze kawałki) lub ricottę oraz ćwiartki truskawek. Możesz dodać bazylię.
- Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotuj sos miodowo – musztardowy (wymieszaj w miseczce wszystkie składniki) i polej nim sałatkę.
SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI I SEREM FETA
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- sok z 1/2 cytryny
- miodowy sos winegret
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- 50 g sera feta, pokrojonego w kosteczkę
- 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- garść mieszanej sałaty
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 6 malin (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie pokrój na ćwiartki.
- Przygotuj sos i wymieszaj go z miętą.
- Cebulę posyp solą, aby zmiękła.
- Do miseczki włóż poszarpaną sałatę, cebulę, fetę i brzoskwinie.
- Polej sosem.
- Dopraw świeżo mielonym pieprzem i udekoruj malinami.
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa (może być plastry lub krojony)
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g sera żółtego
- 3 pełne łyżki majonezu
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłukaj. Przekrój jeszcze raz wzdłuż na mniejsze części, następnie w poprzek na kawałeczki.
Włóż na sitko i przelej wrzącą wodą z czajnika. - Na to samo sitko wyłóż i odsącz kukurydzę. Składniki z sitka przełóż do większej miski i dodaj pokrojonego ananasa.
- Na sitko wyłóż zawartość puszki z fasolką i przepłukaj wodą. Odsącz i dodaj do miski.
- Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojony w małą kosteczkę ser żółty. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Przełóż do czystej salaterki, udekoruj natką pietruszki.