3 pomysły na wiosenne sałatki

By in
3 pomysły na wiosenne sałatki

3 pomysły na wiosenne sałatki

 Jak nie marnować jedzenia? Co zrobić z zapomnianych warzyw i owoców, aby się nie zmarnowały ? Odpowiedź jest naprawdę bardzo prosta – sałatki 🙂 To danie, które możemy przygotować ze wszystkiego, jedyne co nas tutaj ogranicza to własna kreatywność. W ramach inspiracji przedstawiamy 3 smaczne pomysły na wiosenne sałatki, które na pewno posmakują nie tylko starszym, ale również tym młodszym smakoszom 🙂  

 

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM:

  • garść roszponki + ewentualnie szczypta rukoli
  • 50 g łososia wędzonego
  • 6 mini kulek mozzarelli lub 3 łyżki ricotty
  • ok. 10 truskawek
  • opcjonalnie kilka listków bazylii
  • 1 – 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa posmarowanego masłem
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

  1. Na talerzu ułóż rukolę. Dodaj kawałki wędzonego łososia, mozzarellę (rozerwaną palcami na mniejsze kawałki) lub ricottę oraz ćwiartki truskawek. Możesz dodać bazylię.
  2. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przygotuj sos miodowo – musztardowy (wymieszaj w miseczce wszystkie składniki) i polej nim sałatkę.

 

SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI I SEREM FETA

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • sok z 1/2 cytryny
  • miodowy sos winegret
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • 50 g sera feta, pokrojonego w kosteczkę
  • 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • garść mieszanej sałaty
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 6 malin (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie pokrój na ćwiartki.
  2. Przygotuj sos i wymieszaj go z miętą.
  3. Cebulę posyp solą, aby zmiękła.
  4. Do miseczki włóż poszarpaną sałatę, cebulę, fetę i brzoskwinie.
  5. Polej sosem.
  6. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i udekoruj malinami.

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA

  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa (może być plastry lub krojony)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g sera żółtego
  • 3 pełne łyżki majonezu
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1.  Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłukaj. Przekrój jeszcze raz wzdłuż na mniejsze części, następnie w poprzek na kawałeczki.
    Włóż na sitko i przelej wrzącą wodą z czajnika.
  2. Na to samo sitko wyłóż i odsącz kukurydzę. Składniki z sitka przełóż do większej miski i dodaj pokrojonego ananasa.
  3. Na sitko wyłóż zawartość puszki z fasolką i przepłukaj wodą. Odsącz i dodaj do miski.
  4. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojony w małą kosteczkę ser żółty. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Przełóż do czystej salaterki, udekoruj natką pietruszki.