Jak przechowywać żywność w lodówce?
Właściwe przechowywanie żywności w lodówce może znacząco przedłużyć jej świeżość i przydatność do spożycia. Niestety, często o tym zapominały lub też nawet nie zdajemy sobie sprawy jak ogromne znaczenie ma to, gdzie i jak układamy poszczególne produkty w lodówce. Dlatego dziś przychodzimy z małą pigułką wiedzy 🙂
Górna półka – wszelkie produkty oznakowane zwrotem ,, po otworzeniu przechowuj w lodówce”, na wyższych półkach przechowujemy: mleko
i przetwory mleczne, jajka, dżemy i powidła, a także surówki i sałatki.
Środkowe półki – na środkowych półkach przechowujemy produkty o krótkiej trwałości, jak. np pokrojoną wędlinę, również wszelkie sery. Zostawiamy tutaj też domowe potrawy, np. garnek z zupą, ciasta.
Dolna półka – najbardziej zimnym miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się ponad pojemnikami dla warzyw. Jest to miejsce przeznaczone dla świeżego mięsa i ryb. Jedzenie surowe powinno być oddzielone od gotowego do spożycia.
Dolne szuflady – szulfady dolne są przeznaczone na warzywa i owoce, które w niższych temperaturach mogłyby zostać uszkodzone. Warzywa
i owoce, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Boczne półki – pojemniki lub półki na wewnętrznej stronie drzwi lodówki są przeznaczone dla produktów, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia. Na tych półkach możemy przechowywać: masło, olej, chrzan, musztardę, ketchup, sosy, soki i napoje.
Przechowuj poza lodówką:
Wbrew obiegowym opiniom niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w niektórych warunkach tracą swą jakość. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.