Desery z kaszy jaglanej

By in ,
Desery z kaszy jaglanej

Desery z kaszy jaglanej

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Jest cenna ze względu na fakt, iż ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Dodatkowo wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, , B2  i B6 oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, nie zawiera glutenu. Warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Aby zachęcić Państwa do eksperymentów kulinarnych przedstawiamy kilka propozycji na desery z kaszą jaglaną w roli głównej 🙂

DOMOWE MONTE Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 50 g masła z orzechów laskowych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 150 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:
1. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
2. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj masło orzechowe, syrop i mleko. Zmiksuj na gładko.
3. Masę podziel na dwie części. Do jednej połowy dodaj kakao i ponownie zmiksuj.
4. Masy układaj warstwowo w pucharkach, następnie wstaw do lodówki, aby krem zgęstniał.
Smacznego 🙂

JAGLANE RAFAELLO

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki masła migdałowego lub masła tradycyjnego
  • 100 g płatków migdałowych

Wykonanie:

  1. Kaszę wypłukać pod zimną, a następnie wrzącą wodą,
  2. przełożyć do garnka.
  3. Do kaszy dolać wodę i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. To istotne, bo jeśli kasza będzie rzadka, kulki się nie udadzą.
  4. W międzyczasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe (200 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru.
  5. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.
  6. Następnie dodać łyżkę masła migdałowego oraz miód, posiekane na drobne kawałki płatki migdałowe. Wszystko jeszcze raz wymieszać.
  7. Jeszcze ciepłą masę nabierać łyżką i formować kulki. Obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki ułożyć – jedna obok drugiej i schłodzić w lodówce.

TIRAMISU Z HERBATNIKÓW

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka
  • 1 duża śmietana 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 duże opakowania herbatników
  • 3 łyżeczki kawy
  • kakao

Wykonanie:

  1. Kasze jaglaną dobrze wypłukaj wrzątkiem, gotuj na mleku, aż do całkowitego wsiąknięcia przez nią mleka. Następnie wymieszaj ją z cukrem. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie zaparz kawę i mocz w niej herbatniki. Wyłóż je na dno salaterek.
  3. Wystudzoną kasze jaglaną zblenduj.
  4. Śmietanę ubij. Delikatnie, za pomocą łyżki wymieszaj ją z zimną, zbledowaną kaszą.
  5. Masę nakładaj na wierzch herbatników.
  6. Całość oprósz kakaem.
  7. Tiramisu wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
  8. Podawaj schłodzone.

Smacznego 🙂

CZEKOLADOWY DESER

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 garście daktyli (opcjonalnie)
  • ½  gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki twarogu

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz we wrzątku. Następnie zalej ją mlekiem, dodaj daktyle. Wszystko gotuj na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka.
  2. W międzyczasie czekoladę połam na kostki i dodaj do gorącego mleka z kaszą, tak by czekolada się rozpuściła.
  3. Następnie dodaj ser i wszystko zblenduj.

Smacznego 🙂