Przepisy z kaszą gryczaną

By in ,
Przepisy z kaszą gryczaną

Przepisy z kaszą gryczaną

Kasza gryczana wydaje się zapomnianym składnikiem naszej diety, jednakże warto odkryć ją na nowo, tym bardziej, że jest jedną z najzdrowszych kasz. W Polsce kojarzona jest głównie z Lubelszczyzną, ale mało kto wie, że gryka pochodzi z Indii. Niewiele osób zdaje sobie też sprawę z prozdrowotnego wpływu tej kaszy na organizm.

Ze wszystkich kasz, gryczana jest najbogatsza w witaminy z grupy B. Żadna inna nie jest tak bogata w białko o wysokiej wartości odżywczej, a zwłaszcza lizynę i tryptofan, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Lizyna odpowiada między innymi za wchłanianie wapnia, koncentrację oraz łagodzenie objawów przeziębienia. Tryptofan z kolei pomaga przy wytwarzaniu serotoniny i melatoniny, czyli hormonu szczęścia i hormonu odpowiadającego za zdrowy sen. W medycynie ludowej kasza gryczana podawana jest jako posiłek rozgrzewający, a także, co ciekawe dla kobiet, ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar po ugotowanej kaszy może być stosowany jako środek na zatrzymanie biegunki.

W dodatku poza wspomnianymi drogocennymi białkami, o właściwościach kaszy stanowią witaminy B1 i PP, odpowiadające w organizmie za regenerację systemu nerwowego i regulację poziomu cukru we krwi. Co więcej, kasza zawiera także żelazo, magnez, potas i wapń, czyli te wszystkie związki mineralne, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować.

Podsumowując, kaszę gryczaną warto włączyć do codziennego menu. A oto kilka ciekawych propozycji na kreatywne wykorzystanie kaszy gryczanej:

ZAPIEKANKA Z KASZĄ GRYCZANĄ – PIRÓG BIŁGORAJSKI

ZAPIEKANKA Z KASZĄ GRYCZANĄ - PIRÓG BIŁGORAJSKI

 Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki śmietany

Składniki nadzienie:

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g kaszy gryczanej (suchej)
  • 150 g sera białego półtłustego
  • 120 g śmietany
  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • pęczek szczypiorku
  • pół szklanki kukurydzy

Składniki – sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu
  • naturalnego
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Wyrób półkruche ciasto z mąki, zimnego masła, drożdży, proszku do pieczenia oraz soli. Ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy na cienki placek i wyłóż ciastem formę do pieczenia.
  2. Kaszę gryczaną ugotuj.
  3. Obierz i ugotuj ziemniaki, odlej wodę i rozgnieć je. Do garnka dodaj kaszę gryczaną, jajka, śmietanę, roztopiony tłuszcz, ser biały, sól oraz pieprz i wspomniane wcześniej mięso lub pieczarki. Potem wymieszaj dokładnie.
  4. Masę wyłóż na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj nim piroga lub pokrój go w paseczki i udekoruj według uznania.
  5. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 1,5 godziny.
  6. Podawaj z kefirem, maślanką lub jogurtem.

PIZZA Z KASZY GRYCZANEJ

Pizza z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 25 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 ml ciepłej wody przegotowanej
  • + dodatki: ser, sos pomidorowy, pieczarki,itp.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę zmiel z siemieniem lnianym lub użyj mąki gryczanej i mielonego siemienia lnianego.
  2. Dodaj proszek do pieczenia, oliwę oraz ciepłą wodę, następnie zagnieć ciasto.
  3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką.
  4. Na spód nakładaj kolejno sos pomidorowy, ser oraz dowolne dodatki.
  5. Piecz w temperaturze 180-200 stopni, bez termoobiegu, około 20 minut.

PULPETY Z KASZY GRYCZANEJ I FASOLI

PULPETY Z KASZY GRYCZANEJ I FASOLI

Składniki pulpety:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej suchej
  • puszka fasoli
  • 10 pieczarek
  • 6 szt. szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta kuminu
  • garść koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprzu
  •  soli

Składniki sos:

  • 250 g przecieru pomidorowego
  • szczypta świeżego oregano
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1-2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotuj w ¾ szklanki wody. Szalotki poszatkuj, a czosnek sprasuj. Pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż szalotkę, pieczarki oraz czosnek. Następnie dodaj pokrojoną drobno fasolę.
3. Gotowe składniki przełóż do miski, dodaj kaszę gryczaną, łyżkę oleju, świeży koperek i wymieszaj wszystko.
4. Formuj okrągłe pulpety (najlepiej w wysmarowanych olejem dłoniach) i odłóż na talerz.
5. Na patelni rozgrzej tłuszcz, sprasuj czosnek i podsmaż go chwile. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Włóż
do sosu pulpety i podgrzewaj pod przykryciem.

WAFLE RYŻOWE Z KREMEM GRYCZANO – CZEKOLADOWYM I OWOCAMI

Składniki: 

  • 200 g mąki
  • 8 wafli ryżowych
  • 0.75 szklanki kaszy gryczanej
  • 100 ml powideł śliwkowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 1/3 szkl. cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g świeżych sezonowych owoców

Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj na sypko we wrzątku, odcedź i ostudź. Zmiksuj przy pomocy blendera na papkę.
2. Dodaj cukier oraz powidła śliwkowe, potem ponownie zmiksuj.
3. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłą dodaj do masy, a następnie całość zmiksuj.
4. Krem odstaw na 30 minut, aby nieco zgęstniał.
5. Nakładaj porcje kremu na wafle ryżowe, udekoruj świeżymi owocami.

 

Smacznego 🙂