Sezon na jesień - 3 smaczne przepisy

By in ,
Sezon na jesień - 3 smaczne przepisy

Wakacje powoli zbliżają się do końca. Dni stają się coraz krótsze, a na straganach pojawiają się już śliwki, dynie, jabłka i winogrona. To znak, że jesień powoli zbliża się do nas. Dlatego podrzucamy kilka kulinarnych inspiracji na dobry początek jesieni 🙂

Sezon na jesień – 3 smaczne przepisy

Koktajl śliwkowy

Składniki:

  • 4 dojrzałe śliwki
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1 łyżeczka kakao niesłodzonego
  • woda niegazowana
  • miód do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umyte śliwki przetnij na pół, wydrąż pestki. Wrzuć do blendera wraz z pokrojonym na kawałki bananem.
  2. Dodaj kakao oraz wydrążone z gniazd nasiennych jabłko może być w skórką.
  3. Wlej pół szklanki wody.
  4. Zmiksuj wszystko. Możesz dolać więcej wody, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta

Pieczone placki ziemniaczane

Składniki placki:

  • 280 g ziemniaków
  • mała cebulka
  • 1 jajko
  • 40 g roztopionego masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanych ziół

Składniki sos:

  • 200 g ogórków
  • 400 g jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż do miski.
  2. Dodaj cebulę startą na tarce o małych oczkach. Wymieszaj z jajkiem, roztopionym masłem, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.
  3. Nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli na dnie miski zbierze się sok, nie dodawaj go już do placków.
  4. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut na złoty kolor.
  5. Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku.
  6. Placki podawaj z sosem.

Dyniowe placuszki z imbirem i czarnuszką

Składniki:

  • 50 dag dyni (już obranej)
  • 10 dag cebuli (1 średnia)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • imbir (mielony)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę. Czosnek obierz i zmiażdż.
  3. Do miski przełóż dynię, cebulę i czosnek. Dodaj surowe jajka i mąkę pszenną. Przypraw do smaku imbirem, solą i pieprzem.
  4. Wszystko razem wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką ciasto formując okrągłe placuszki.