Wakacje powoli zbliżają się do końca. Dni stają się coraz krótsze, a na straganach pojawiają się już śliwki, dynie, jabłka i winogrona. To znak, że jesień powoli zbliża się do nas. Dlatego podrzucamy kilka kulinarnych inspiracji na dobry początek jesieni 🙂
Sezon na jesień – 3 smaczne przepisy
Koktajl śliwkowy
Składniki:
- 4 dojrzałe śliwki
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 słodkiego jabłka
- 1 łyżeczka kakao niesłodzonego
- woda niegazowana
- miód do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyte śliwki przetnij na pół, wydrąż pestki. Wrzuć do blendera wraz z pokrojonym na kawałki bananem.
- Dodaj kakao oraz wydrążone z gniazd nasiennych jabłko może być w skórką.
- Wlej pół szklanki wody.
- Zmiksuj wszystko. Możesz dolać więcej wody, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta
Pieczone placki ziemniaczane
Składniki placki:
- 280 g ziemniaków
- mała cebulka
- 1 jajko
- 40 g roztopionego masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanych ziół
Składniki sos:
- 200 g ogórków
- 400 g jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż do miski.
- Dodaj cebulę startą na tarce o małych oczkach. Wymieszaj z jajkiem, roztopionym masłem, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.
- Nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli na dnie miski zbierze się sok, nie dodawaj go już do placków.
- Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut na złoty kolor.
- Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku.
- Placki podawaj z sosem.
Dyniowe placuszki z imbirem i czarnuszką
Składniki:
- 50 dag dyni (już obranej)
- 10 dag cebuli (1 średnia)
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- imbir (mielony)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę. Czosnek obierz i zmiażdż.
- Do miski przełóż dynię, cebulę i czosnek. Dodaj surowe jajka i mąkę pszenną. Przypraw do smaku imbirem, solą i pieprzem.
- Wszystko razem wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką ciasto formując okrągłe placuszki.