16 października to wyjątkowy dzień. Obchodzimy wtedy dwa ważne święta: Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba.
Światowy Dzień Żywności to święto ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku, upamiętniające powstanie tej organizacji w 1945 roku.
Jest obchodzone corocznie, na całym świecie, w dniu 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
To właśnie w tym dniu Banki Żywności podejmują szereg zintensyfikowanych działań, mających na celu zwrócenie uwagi na paradoks związany z tym, że w naszym kraju problem niedożywienia ciągle dotyczy ponad kilku milionów ludzi żyjących w ubóstwie, podczas gdy jednocześnie jesteśmy w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o marnowanie żywności.
Światowy Dzień Chleba to drugie, ważne święto, które obchodzimy 16 października. Został on ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale i spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur.
Niestety chleb to także produkt, który marnujemy najczęściej. Badania pokazują, iż prawie połowa Polaków wyrzuca chleb do kosza.
Dlatego szczególnie dziś chcemy apelować o szacunek do żywności, szacunek do chleba. Pamiętajcie, że nawet jeśli kupicie go za dużo, możecie zrobić z niego jeszcze wiele, smacznych dań 🙂
Jak wykorzystać nadmiar pieczywa?
- Jeśli zdarzy Ci się kupić za dużo pieczywa, od raz pokrój go w kromki i zamroź.
- Czerstwe pieczywo zmiel na bułkę tartą.
- Zrób z niego grzanki – idealnie sprawdzą się do zup.
- Wykorzystaj chleb do zagęszczania zup i sosów – zamiast mąki, śmietany czy zasmażki po prostu dodaj rozdrobniony chleb bez skórki do sosu lub zupy i doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj, by nie dopuścić do przypalenia.
- Z czerstwego chleba możesz przygotować ciasto, zapiekankę, knedle a nawet pizzę 🙂 Poszukaj kulinarnych inspiracji, eksperymentuj w kuchni.
Czekamy również na Wasze propozycje 🙂 Podzielcie się z nami swoimi sposobami na niemarnowanie żywności i niemarnowanie pieczywa 🙂