Lato, wakacje, czas odpoczynku i relaksu. Jednak lato to nie jest czas odpoczynku od niemarnowania jedzenia 😉 Dlatego zachęcamy do kulinarnych eksperymentów i wykorzystywania sezonowych warzyw i owoców 😉
Letnie sezonowe śniadania
Racuchy na maślance z truskawkami
przepis na 12 racuszków
- 250 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki erytrolu
- 250 ml maślanki
- jajko
- truskawki
- olej rzepakowy do smażenia
- Do miski przesiej mąkę, dodaj erytrol, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe.
- W kubku wymieszaj maślankę z jajkiem. Dobrze, gdy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
- Do składników suchych dodaj maślankę z jakiem, a następnie całość dokładnie wymieszaj za pomocą widelca lub ubijaczki.
- Na rozgrzaną patelnię wykładaj niewielkie ilości ciasta. Na każdym z nich ułóż truskawkę pokrojoną w plastry.
- Racuszki smaż ok. 3 minut na złoty kolor.
- Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Możesz posypać je cukrem pudrem lub też polać zmiksowanymi truskawkami.
Smacznego ????
Domowy budyń jaglany o smaku malinowym
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g malin
- 50 g serka mascarpone
- łyżka miodu
- + płatki migdałowe
- Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw ją do przestygnięcia.
- Następnie kaszę przełóż do misy blendera, dodaj maliny, serek mascarpone oraz miód.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Budyń przełóż do miseczki, udekoruj świeżymi owocami oraz płatkami migdałowymi.
- Podawaj zaraz po przyrządzeniu.Smacznego ????
Drożdżówki z agrestem
CIASTO:
- 650 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 55 g masła
- 1 l mleka
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- + agrest
- + łyżka skrobi ziemniaczanej
- + jajko
CIASTO:
- Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn.
- Jajko roztrzep z płynnym miodem, dołóż do pozostałych składników.
- Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko.
- Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
- Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
NADZIENIE:
- Agrest umyj, przełóż do miski, obsyp skrobią ziemniaczaną.
CIASTO:
- Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz.
- Na środek ciasta wykładaj agrest, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj podłużną bułeczkę.
- Gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały.
- Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem.
- Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
Smacznego:)
Domowy budyń jagodowy
- woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g jagód
- 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady (można pominąć)
- 100 ml mleka kokosowego
- + wiórki kokosowe do dekoracji
- Kaszę jaglaną zmiksuj z odżywką białkową, jagodami i mlekiem kokosowym. Jeśli chcesz możesz dodać troszkę miodu lub ksylitolu.
- Gotowy budyń przełóż do miseczek, udekoruj wiórkami kokosowymi i świeżymi owocami.
- Smacznego ????
Jaki macie sposób na smaczne i sezonowe śniadania :)?