Światowy Dzień Żywności. To święto, którym chcemy zwrócić uwagę na problem marnowania, ale też wzmocnić poczucie solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Marnowanie jedzenia
W zwracamy szczególna uwagę na problem marnowania żywności. Tradycją stały się już raporty przygotowywane przez Federację Polskich Banków Żywności, w których monitorujemy jak zmieniają się nawyki Polaków.
Dane pokazują, że aż 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność.
Co marnujemy? Podobnie jak w latach poprzednich, tutaj nadal prym wiodą produkty świeże:
- aż 62,9% osób deklaruje, że (z różna częstotliwością), ale zdarza im się wyrzucać pieczywo.
Na kolejnych miejscach znajdują się świeże owoce (57,4%), warzywa (56,5%), wędliny (51,6%) oraz napoje mleczne (47,3%).
Dobrą informacją jest fakt, że wzrósł odsetek osób, które starały się nie dopuścić do zepsucia się produktów spożywczych.
A dlaczego marnujemy? Respondenci wśród powodów wymieniali między innymi:
- żywność się zepsuła – 65,2%,
- przeoczyliśmy datę przydatności – 42%
- przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia – 25,5%
- robimy zbyt duże zakupy – 22,2%
Dane te pokazują, że głównym winowajcą są tutaj zakupy. Niestety nie potrafimy ich prawidłowo robić:
- tylko czterech na dziesięciu dorosłych Polaków sprawdza zawartość lodówki przed zakupami,
- 39% osób przygotowuje listy zakupów,
- 18,9% osób kupuje produkty, których nie zamierzali,
- 16,7% osób robi zakupy na zapas.
Dodatkowo dane pokazują, że połowa Polaków nigdy nie spożywa produktów spożywczych po dacie. Nie kupujemy również produktów, które są pełnowartościowe, ale gorzej wyglądają lub mają zdeformowane opakowania.
A co robimy z niespożytymi posiłkami? Wykorzystujemy je do przygotowania innych potraw (85,8%) lub zamrażamy (74%), ale też niestety wyrzucamy do kosza (70,3%).