Kruche babeczki to przekąska idealna na domowe przyjęcia. Zachęcamy do eksperymentowania z nadzieniami. To także danie w stylu nie marnuję 🙂 Ich nadzienie można dopasować do zawartości lodówki i własnych upodobań kulinarnych 🙂 Smacznego 🙂
Kruche wytrawne babeczki z łososiem wędzonym
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- Żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Z mąki, masła pokrojonego na małe kawałki, żółtka oraz zimnej wody zagnieć ciasto. Gotowe obwiń folią i włóż na ok. 30 min do lodówki.
Ciasto podziel na 8 części, każda z nich rozwałkuj a następnie wyłóż formę na babeczki.
Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Nadzienie:
- Plastry wędzonego łososia lub makreli
- Twaróg
- Jogurt naturalny
- Zioła prowansalskie
- Brokuł/ rukola/papryka
Twaróg wymieszaj z ziołami. Do każdej babeczki nałóż łyżeczkę twarogu, dodaj kawałek łososia. Babeczkę udekoruj świeżymi warzywami, np. plastrami papryki.
Smacznego 🙂