Eco Wyprawa śladem żywności to projekt edukacyjno – ekologiczny skierowany do uczniów szkół podstawowych z Miasta Krakowa. Został on skonstruowany w myśl zasady nauka przez doświadczenie. Projekt finansowany jest w ramach programu minigrantów ArcelorMittal Poland ,,Działamy lokalnie”.
W jego
ramach przeprowadzone zostaną zajęcia edukacyjne dla uczniów. Będą one miały
formę warsztatów (gra terenowa, warsztaty pt. ,,Szanuję nie marnuję”, warsztaty
kulinarne) oraz wizyty studyjnej w Banku Żywności
w Krakowie. Działania te mają pokazać uczniom co dzieje się z niesprzedaną
żywnością oraz w jaki sposób może ona pomagać innym. Dodatkowo uczniowie
dowiedzą się co robić, aby nie marnować żywności oraz podzielą się wiedzą ze
społecznością lokalną.
Celem projektu jest uwrażliwienie dzieci i młodzieży na problem marnowania żywności oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i konsumenckich.
Projekt skierowany jest do uczniów krakowskich szkół podstawowych, klas III – VI.
Projekt realizowany będzie od września do listopada 2019 roku.
Zgłoszenia prosimy kierować na adres:
- Justyna Liptak (justyna.liptak@bzkrakow.pl)
- Angelika Knop (angelika.knop@bzkrakow.pl)
Zgłoszenia można przesyłać do 20 września 2019 roku.