Działania edukacyjne to jeden z głównych elementów naszej codziennej pracy. Wierzymy, że należy je zaczynać już od najmłodszych lat. Dlatego dzieci i młodzież to nasza główna grupa, dla której organizujemy działania edukacyjne.
Do niemarnowania podchodzimy kreatywnie 🙂 Nie tylko uczymy podstawowych zasad mających na celu zbudowanie nawyków, które mają pomagać w ograniczaniu marnowania żywności. Zarażamy także miłością do jedzenia i gotowania 🙂
Dla dzieci i młodzieży, podopiecznych naszych organizacji partnerskich, przeprowadzamy warsztaty kulinarne podczas, których uczymy jak gotować, a także pokazujemy jak kreatywnie wykorzystywać składniki, jak ugotować coś pysznego z ,,resztek”. W międzyczasie przekazujemy uczestnikom podstawy wiedzy o żywieniu.
Dzięki tym zajęciom uczestnicy nabywają podstawową wiedzę o zasadach zdrowego odżywiania oraz zasadach sztuki kulinarnej. Wychodzą z nich z głową pełną pomysłów na proste i smaczne posiłki 🙂
Wydarzenie zrealizowano w ramach projektu STOP niedożywieniu dzieci i młodzieży – historia bez głodu współfinansowanego przez The Global Food Banking Network dzięki grantowi International Paper Company.