Lato to czas owoców jagodowych. Teraz, gdy jest na nie sezon są najsmaczniejsze oraz najzdrowsze. Warto korzystać z nich, póki sezon trwa 🙂
Jak przechowywać owoce jagodowe?
Owoce jagodowe są niezwykle delikatne i wrażliwe, więc wymagają wyjątkowego traktowania.
Oto kilka zasad, które należy stosować, aby przedłużyć ich trwałość:
- Na początek przesyp je do swojego opakowania wyłożonego ręcznikiem papierowym. Opakowanie powinno być stosunkowo duże, żeby owoce nie były stłoczone.
- Przejrzy je, wyrzuć te uszkodzone lub spleśniałe, w tym przypadku pamiętaj, aby wyrzucić również te owoce, które bezpośrednio sąsiadowały z tymi spleśniałymi.
- Owoce przechowuj w lodówce, w temperaturze +2 stopnie. Najlepiej jeśli zużyjesz je w przeciągu dwóch dni od zakupu.
- Owoce jagodowe myj tuż przed spożyciem, ponieważ woda usuwa ochronną warstwę i przyspiesza gnicie.
- Jeśli kupisz za dużo, możesz je zamrozić. Owoce jagodowe możesz mrozić do 12 miesięcy.
Triki na przedłużenie świeżości:
TIP 1: Świetnym odpleśniaczem jest witamina C, posyp delikatnie kwasem l-askorbinowym owoce a unikniesz ich szybkiego pleśnienia i zepsucia się.
TIP 2: Przed zapakowaniem ich do lodówki wrzuć na 5 minut owoce jagodowe do wody z połową szklanki octu. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się zanieczyszczeń i pestycydów, ale także przedłużysz ich żywotność. Następnie opłucz je i bardzo dokładnie osusz (zostaw je w sitku lub na ściereczce nawet na kilka godzin).