Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?

By in ,
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?

Dziś obchodzimy Dzień Ziemniaka. To takie nasze małe, narodowe święto, bo ziemniak jest trwałym i niezastąpionym elementem naszej kultury kulinarnej.

Ziemniaka znamy wszyscy, a u znacznej części Polaków praktycznie codziennie pojawia się on na stole. Niestety, co czwarty z nas wyrzuca ziemniaka do kosza. Bo za dużo ugował, bo zapomniał o nich i się zepsuły, bo jednak to nie było to co chciał zjeść.

Często powodem marnowania ugotowanych ziemniaków jest fakt, że nie wiemy co z nich można przygotować, dlatego podrzucamy kilka smacznych pomysłów na dania z ziemniakiem w roli głównej 🙂

Knedle ziemniaczane

KNEDLE

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 250g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta cynamonu
  • śliwki (najlepiej węgierki)
  • cukier trzcinowy

ZASMAŻKA

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  1. KNEDLE: Ugotowane ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij je dokładnie przez praskę. Do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki. Dodaj cynamon, mąkę i wbij jajka. (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków,  więc może się okazać, że zużyjecie jej nieco mniej albo więcej.)  Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  2. Śliwki umyj, przetnij na połowę, wyjmij z nich pestki i przełóż je do miski. Śliwki zasyp 3 łyżkami cukru trzcinowego, tak aby cukier je obkleił. 
  3. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie porcje, formuj w okrąg, a na środku układaj połówkę śliwki. Zlepiaj dokładnie ciasto, formując kulkę. Gotowe knedle odkładaj na ściereczkę.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju (zapobiega sklejania się knedli). Gdy woda się zagotuje, wrzuć na nią knedle ( oczywiście nie wszystkie na raz). Gotuj na małym ogniu, ok 7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch. 
  5. ZASMAŻKA: Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i orzechy laskowe. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zasmażka jest gotowa, gdy bułka tarta zrobi się rumiana.   
  6. Gotowe knedle polej zasmażką. Podawaj ciepłe ????

Kotlety z ziemniaków i ciecierzycy

Składniki na 6 kotletów:

  • 250 g ziemniaków
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki ryżowej
  • 100 g ciecierzycy
  • 5 suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • + oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Gdy ziemniaki będą miękki odcedź je i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub rozdrobnij za pomocą widelca.
  3. Następnie ciecierzycę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinna być miękka. Po ugotowaniu odcedź ją i dodaj do ziemniaków.
  4. Następnie ciecierzycę z ziemniakami dokładnie wymieszaj.
  5. Do masy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory pokrojone w kostkę, natkę pietruszki posiekaną, jajko oraz mąkę ryżową i ziemniaczaną. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Masę podziel na 6 części. Z każdej z nich formuj okrągłego kotlecika. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać do niej bułkę tartą.
  7. Gotowe kotleciki smaż na rozgrzanej oliwie.
  8. Kotlety z ziemniaków i ciecierzycy podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sosem mięsnym, czy warzywami.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Porcja dla 3 osób:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • duża pierś kurczaka
  • 3 cebule
  • 200 ml śmietany 12% 
  • jajko
  • suszona pietruszka
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Podsmaż na odrobinie oliwy.
  2. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do smażącej się cebuli, przypraw pieprzem i solą, smaż ok. 10 minut na wolnym ogniu. 
  3. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 
  4. Ziemniaki pokrój w grube plastry. Połowę z nich wyłóż w naczyniu.
  5. Na ziemniaki ułóż kurczaka z cebulą i przykryj pozostałą częścią ziemniaków. 
  6. W kubku rozmieszaj śmietanę z jajkiem. Dodaje starty żółty ser i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  7. Polej  sosem przygotowaną zapiekankę. Piecz ok. 60 minut w 200 stopniach. Podawaj ciepłe.  

Smacznego 🙂