Dziś obchodzimy Dzień Ziemniaka. To takie nasze małe, narodowe święto, bo ziemniak jest trwałym i niezastąpionym elementem naszej kultury kulinarnej.
Ziemniaka znamy wszyscy, a u znacznej części Polaków praktycznie codziennie pojawia się on na stole. Niestety, co czwarty z nas wyrzuca ziemniaka do kosza. Bo za dużo ugował, bo zapomniał o nich i się zepsuły, bo jednak to nie było to co chciał zjeść.
Często powodem marnowania ugotowanych ziemniaków jest fakt, że nie wiemy co z nich można przygotować, dlatego podrzucamy kilka smacznych pomysłów na dania z ziemniakiem w roli głównej 🙂
Knedle ziemniaczane
KNEDLE
- 1kg ugotowanych ziemniaków
- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta cynamonu
- śliwki (najlepiej węgierki)
- cukier trzcinowy
ZASMAŻKA
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- KNEDLE: Ugotowane ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij je dokładnie przez praskę. Do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki. Dodaj cynamon, mąkę i wbij jajka. (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków, więc może się okazać, że zużyjecie jej nieco mniej albo więcej.) Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Śliwki umyj, przetnij na połowę, wyjmij z nich pestki i przełóż je do miski. Śliwki zasyp 3 łyżkami cukru trzcinowego, tak aby cukier je obkleił.
- Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie porcje, formuj w okrąg, a na środku układaj połówkę śliwki. Zlepiaj dokładnie ciasto, formując kulkę. Gotowe knedle odkładaj na ściereczkę.
- W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju (zapobiega sklejania się knedli). Gdy woda się zagotuje, wrzuć na nią knedle ( oczywiście nie wszystkie na raz). Gotuj na małym ogniu, ok 7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.
- ZASMAŻKA: Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i orzechy laskowe. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zasmażka jest gotowa, gdy bułka tarta zrobi się rumiana.
- Gotowe knedle polej zasmażką. Podawaj ciepłe ????
Kotlety z ziemniaków i ciecierzycy
Składniki na 6 kotletów:
- 250 g ziemniaków
- jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki ryżowej
- 100 g ciecierzycy
- 5 suszonych pomidorów
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- + oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Gdy ziemniaki będą miękki odcedź je i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub rozdrobnij za pomocą widelca.
- Następnie ciecierzycę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinna być miękka. Po ugotowaniu odcedź ją i dodaj do ziemniaków.
- Następnie ciecierzycę z ziemniakami dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory pokrojone w kostkę, natkę pietruszki posiekaną, jajko oraz mąkę ryżową i ziemniaczaną. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem.
- Masę podziel na 6 części. Z każdej z nich formuj okrągłego kotlecika. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać do niej bułkę tartą.
- Gotowe kotleciki smaż na rozgrzanej oliwie.
- Kotlety z ziemniaków i ciecierzycy podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sosem mięsnym, czy warzywami.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Porcja dla 3 osób:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- duża pierś kurczaka
- 3 cebule
- 200 ml śmietany 12%
- jajko
- suszona pietruszka
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- 50 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Podsmaż na odrobinie oliwy.
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do smażącej się cebuli, przypraw pieprzem i solą, smaż ok. 10 minut na wolnym ogniu.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Ziemniaki pokrój w grube plastry. Połowę z nich wyłóż w naczyniu.
- Na ziemniaki ułóż kurczaka z cebulą i przykryj pozostałą częścią ziemniaków.
- W kubku rozmieszaj śmietanę z jajkiem. Dodaje starty żółty ser i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
- Polej sosem przygotowaną zapiekankę. Piecz ok. 60 minut w 200 stopniach. Podawaj ciepłe.