Pierwszy krok jest najtrudniejszy w przypadku większości działań. Nauka nowych rzeczy zawsze pochłania nam więcej czasu i wymaga większej uważności niż czynności, które już wykonujemy odruchowo, które są naszymi nawykami.
Podobnie jest z planowaniem posiłków. Na początku może wydawać nam się to trudne i wymagające. Z czasem, gdy nabierzemy wprawy stanie się to dla nas czymś oczywistym i niewymagającym dużego wysiłku.
Jak unikać błędów w planowaniu jadłospisu?
Ważne jest jednak to, aby nie zniechęcać się i unikać kilku błędów.
1. Zapomnij o perfekcjonizmie i zasadzie 100% albo nic. Na początku Twojej drogi z planowaniem te zasady mogą jedynie Cię zniechęcić. Pamiętaj, że życie nie jest idealne i jeśli coś się wydarzy, co sprawi, że nie będziesz w stanie trzymać się swojego planu na 100% to nic się nie dzieje. Bądź elastyczna i próbuj modyfikować plan dostosowując go do występujących okoliczności.
2. Zaczynaj od prostych rzeczy. Na początku Twój plan nie może być zbyt skomplikowany. Najlepiej, abyś zaczęła planowanie np. od ustalenia samych obiadów w tygodniu. Potem, gdy już nabierzesz wprawy możesz planować również inne posiłki.
3. Bazuj na znanych Ci przepisach. Jeśli chcesz wypróbować nowy pomysł to zaplanuj to na dzień wolny, aby mieć czas go wykonać. Pamiętaj, że nowe przepisy będą zajmować Ci więcej czasu niż te już znane.
4. Nie zniechęcaj się po porażce. Jeśli coś nie wyjdzie, gdy nie uda Ci się zrealizować planu to zastanów się dlaczego tak się wydarzyło i wnioski wykorzystaj w przyszłości.
5. Daj sobie czas. Nie oczekuj od siebie, że od razu będzie wszystko idealne. Planowania, jak i wielu innych czynności, musisz się nauczyć, a to wymaga czasu.
Chcesz zacząć swoją przygodę z planowaniem? Mamy dla Ciebie planner do pobrania, który ułatwi Ci przygodę z planowaniem 🙂