Do czego wykorzystać dynie?

By in ,
Do czego wykorzystać dynie?

Dynia to warzywo, które całkiem niedawno weszło na nasze stoły. Wcześniej kojarzyliśmy ją jedynie z jesiennymi ozdobami. Teraz chętniej zapraszamy na talerze, przygotowując z niej przeróżne dania. Jednak nadal wielu Polaków zapytanych o jedzenie dyni odpowiada, że najczęściej jada tylko jej pestki.  A co z miąższem?

Miąższ często się boimy. Unikamy go bojąc się zatrucia. To duży błąd, bo miąższ dyni posiada sporo witaminy C (przydatnej w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę!), zawiera wiele beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, błonnik pomagający walczyć z nawracającymi zaparciami oraz witaminę E, sprzyjającą dobrej kondycji włosów i skóry.

Do czego wykorzystać dynie?

Z miąższu dyni można zrobić ciasta, np. chlebek dyniowy, sernik. Można też przygotować przetwory: np. marynowaną dynię. Miąższ pasuje także do sałatek, pancakes, czy tez muffinek. I oczywiście można przygotować popularną zupę z dyni 😉

W ramach inspiracji zostawiamy 3 smaczne przepisy z dynią w roli głównej 🙂

Mus z dyni

  • dynia (dowolny rodzaj)
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  1. Dynię obierz, wytnij z niej nasiona. Pozostałą część pokrój na małe kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 60min. (można dodać trochę wody, aby się nie przypaliła).
  2. Pod koniec gotowania, gdy dynia się już rozgotuje, dodaj miód, cukier, cynamon i kwasek cytrynowy.
  3. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Pogotuj jeszcze ok. 20 minut. Na koniec przełóż gorący mus do słoików. Słoiki pasteryzuj. 
  4. Mus idealnie pasuje do ciast, koktajli, muffinek, czy też naleśników. 

Pierożki z musem z dyni

Do czego wykorzystać dynie?
  • 300 g masła
  • 300 g białego sera
  • łyżka cynamonu
  • + mus z dyni z powyższego przepisu
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią i wstaw na 1h minut do lodówki.
  2. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części.  Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek.
  3. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość musu z dyni, a następnie dokładnie sklej. 
  4. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestygnięciu.
  5. Smacznego ????

Chlebek daktylowo – dyniowy

  • 200 g suszonych daktyli
  • 200 g puree z dyni
  • 3 jajka
  • duży banan 60 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Daktyle przełóż do dużej miski lub garnka, zalej je gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Gdy będą miękkie, odstaw jena 10 minut do przestygnięcia, odlej wodę, a następnie zmiksuj na gładką masę. W trakcie miksowania możesz dolać kilka łyżek wody z moczenia.
  3. W misce wymieszaj zmiksowane daktyle, puree z dyni, jajka, olej kokosowy oraz miód. Dodaj posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszaj.
  4. W drugiej misce połącz ze sobą składniki suche: mąkę orkiszową, płatki owsiane, posiekaną gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli.
  5. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj.
  6. Ciasto przelej do formy i wyrównaj wierzch.
  7. Chlebek piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

Smacznego ????