Dynia to warzywo, które całkiem niedawno weszło na nasze stoły. Wcześniej kojarzyliśmy ją jedynie z jesiennymi ozdobami. Teraz chętniej zapraszamy na talerze, przygotowując z niej przeróżne dania. Jednak nadal wielu Polaków zapytanych o jedzenie dyni odpowiada, że najczęściej jada tylko jej pestki. A co z miąższem?
Miąższ często się boimy. Unikamy go bojąc się zatrucia. To duży błąd, bo miąższ dyni posiada sporo witaminy C (przydatnej w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę!), zawiera wiele beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, błonnik pomagający walczyć z nawracającymi zaparciami oraz witaminę E, sprzyjającą dobrej kondycji włosów i skóry.
Do czego wykorzystać dynie?
Z miąższu dyni można zrobić ciasta, np. chlebek dyniowy, sernik. Można też przygotować przetwory: np. marynowaną dynię. Miąższ pasuje także do sałatek, pancakes, czy tez muffinek. I oczywiście można przygotować popularną zupę z dyni 😉
W ramach inspiracji zostawiamy 3 smaczne przepisy z dynią w roli głównej 🙂
Mus z dyni
- dynia (dowolny rodzaj)
- 3 łyżki kwasku cytrynowego
- 3 łyżki miodu lipowego
- 100g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- Dynię obierz, wytnij z niej nasiona. Pozostałą część pokrój na małe kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 60min. (można dodać trochę wody, aby się nie przypaliła).
- Pod koniec gotowania, gdy dynia się już rozgotuje, dodaj miód, cukier, cynamon i kwasek cytrynowy.
- Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Pogotuj jeszcze ok. 20 minut. Na koniec przełóż gorący mus do słoików. Słoiki pasteryzuj.
- Mus idealnie pasuje do ciast, koktajli, muffinek, czy też naleśników.
Pierożki z musem z dyni
- 300 g masła
- 300 g białego sera
- łyżka cynamonu
- + mus z dyni z powyższego przepisu
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią i wstaw na 1h minut do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek.
- Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość musu z dyni, a następnie dokładnie sklej.
- Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestygnięciu.
- Smacznego ????
Chlebek daktylowo – dyniowy
- 200 g suszonych daktyli
- 200 g puree z dyni
- 3 jajka
- duży banan 60 ml oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g płatków owsianych
- 200 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia.
- Daktyle przełóż do dużej miski lub garnka, zalej je gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Gdy będą miękkie, odstaw jena 10 minut do przestygnięcia, odlej wodę, a następnie zmiksuj na gładką masę. W trakcie miksowania możesz dolać kilka łyżek wody z moczenia.
- W misce wymieszaj zmiksowane daktyle, puree z dyni, jajka, olej kokosowy oraz miód. Dodaj posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz ze sobą składniki suche: mąkę orkiszową, płatki owsiane, posiekaną gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli.
- Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy i wyrównaj wierzch.
- Chlebek piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Smacznego ????