Edukację ekologiczną należy rozpocząć już od najmłodszych lat. Już wtedy uczniowie powinni uczyć się jak dbać o planetę i co robić jej nie szkodzić.
Naszą misją, oprócz ratowania żywności jest również szerzenie wiedzy. Od wielu lat realizujemy zajęcia edukacyjne dla uczniów oraz osób dorosłych, poprzez które uczymy jak nie marnować żywności oraz pokazujemy jaki wpływ ma marnowanie na środowisko.
Obecnie ze względu na sytuację epidemiologiczną nie możemy realizować działań stacjonarnych w szkołach. Dlatego opracowaliśmy scenariusze zajęć dla nauczycieli, które mogą pomóc w organizacji lekcji.
Scenariusze zajęć i materiały dydaktycznych dla uczniów szkół podstawowych przygotowane są w dwóch wersjach: dla uczniów klas 3 – 4 oraz dla uczniów klas 5 – 6.
Celem zajęć jest przybliżenie uczniom problemu marnowania żywności, sposobów na zapobieganie mu we własnym domu oraz uświadomienie im, że mają wpływ na niemarnowanie żywności.
Zachęcamy do bezpłatnego pobierania scenariuszy i wykorzystywania ich podczas lekcji.