,,Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą z ziemi przez uszanowanie Dla darów Nieba….” – te słowa C.K. Norwida wydają się już nieaktualne. Obecnie co sekundę Polacy wyrzucają aż 184 bochenki chleba. Mimo ogromnego szacunku, jakim otaczane jest w naszym społeczeństwie pieczywo, marnujemy jego rekordowe ilości.
Co mówią statystyki o marnowaniu pieczywa?
Pieczywo to najczęściej wyrzucany do kosza produkt spożywczy w polskich domach! Aż 62,9% Polaków deklaruje, że z różną częstotliwością (często, czasami, rzadko), ale jednak wyrzuca pieczywo. Dzieje się tak z kilku powodów: przede wszystkim kupujemy za dużo, ale również nie potrafimy właściwie przechowywać pieczywa i nie wiemy co zrobić z chlebem, który już stracił świeżość.
Jak przechowywać pieczywo?
Chleb przechowujemy w temperaturze pokojowej i nie zostawiamy pieczywa bez przykrycia. Im bardziej ograniczona cyrkulacja powietrza, tym dłużej chleb zachowa świeżość.
Do przechowywania pieczywa najlepiej sprawdzają się drewniane chlebaki. Jeśli nie mamy miejsca na chlebak, kupmy (lub uszyjmy) lniany worek – sprawdza się równie dobrze w ochronie przed wysychaniem i ograniczeniem dostępu do wilgoci.
Mrożenie
Pamiętaj, że mrozimy żywność, które jest całkowicie zimna, dlatego świeży chleb musi poczekać do całkowitego wystygnięcia.
Pieczywo najlepiej mrozić wtedy, gdy jest świeże, czyli w tym samym dniu, w którym je kupujemy. Pamiętaj, że w chwili rozmrożenia chleb będzie taki jak w chwili zamrożenia, więc im świeższy zamrozimy taki będzie po rozmrożeniu.
Przed mrożeniem pokrój chleb w kromki, wtedy będziesz mógł wyjąć z zamrażalnika tyle porcji, ile aktualnie potrzebujesz.
Poporcjowane pieczywo owij w torebki foliowe bardzo starannie – mocno zawiąż, lub umieść w zamykanych pojemnikach. Tak przygotowane pieczywo włóż do zamrażarki.
Jak wykorzystać czerstwy chleb?
To, że pieczywo straciło swoją chrupkość nie oznacza, że trzeba je od razu wyrzucić. Wręcz przeciwnie. W tym momencie może ono stanowić składnik wielu pysznych dań. Co można zrobić z czerstwego pieczywa?
- zmiel je na bułkę tartą,
- zrób z niego grzanki – idealnie sprawdzą się do zup,
- wykorzystaj chleb do zagęszczania zup i sosów – zamiast mąki, śmietany czy zasmażki po prostu dodaj rozdrobniony chleb bez skórki do sosu lub zupy i doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj, by nie dopuścić do przypalenia,
- przygotuj tosty francuskie,
- zrób zapiekankę chlebową, np. według tego przepisu KLIK,
- lub zapiekankę w wersji na słodko KLIK,
- ciepłe kanapeczki – wystarczy suche resztki pokroić na kromki, skropić oliwą i posypać ziołami; potem włożyć na kilka minut do piekarnika, a następnie nałożyć na nie ulubione składniki.
PAMIĘTAJ!
Nawet wysuszony na wiór chleb możesz jeść spokojnie bez obaw o zdrowie. Zwróć jednak uwagę, czy na jego powierzchni nie pojawiła się pleśń. Pieczywo przechowywane w foliowych opakowaniach bardzo szybko pleśnieje. Chociaż jest jeszcze miękkie, już nie nadaje się do spożycia. Taki chleb niestety trzeba wyrzucić. Nie da się już go uratować. Nie można także dawać go ptakom ani zwierzętom, ponieważ mógłby im poważnie zaszkodzić.
Chcesz zapanować nad wyrzucaną żywnością? Zacznij planować 🙂 W ramach motywacji zostawiamy darmowe planery, które ułatwią Ci tę pracę 🙂