Pierwsze słońce, pierwsze ciepłe dni i noce. Pierwsze sezonowe warzywa i stragany uginające się pod różnorodnością warzyw i owoców. Wiosną i latem na monotonię nie powinniśmy narzekać, jednak ten czas wymaga od nas pewnej ostrożności. O ile warzywa zimowe są w miarę trwałe i nie sprawiają większych problemów z przechowywaniem, to już warzywa wiosenno – letnie są bardziej delikatne i należy zwrócić szczególną uwagę na ich przechowywanie, aby jak najdłużej pozostały świeże i nie marnowały się.
Jak przechowywać warzywa?
Przede wszystkim musimy zacząć od zakupów – już na tym etapie możemy uchronić się przed marnowaniem. Lepiej kupować tyle, ile potrzebujemy niż przechowywać przez długi okres czasu. Najlepszym rozwiązaniem jest także wybór produktów lokalnych, które najszybciej trafiają z pola na stół.
Dodatkowo, ani owoców ani warzyw nie przechowujmy zbyt długo. Niekorzystnie wpływające na nie światło i temperatura niszczą zawarte związki i witaminy, a niekiedy mogą być źródłem nawet zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. Warzywa i owoce z oznakami popsucia należy jak najszybciej wyrzucić, gdyż zarażają również te jędrne egzemplarze.
Kiedy myć?
Warzywa i owoce najlepiej myć tuż przed spożyciem. Umyte i włożone do lodówki owoce i warzywa będą psuć się szybciej, zwłaszcza te jagodowe (truskawki, maliny, poziomki, jagody, borówki), które warto przechowywać również z szypułkami. Cytrusy lepiej znoszą mycie, jednak trzeba je dokładnie osuszyć.
Jak przechowywać warzywa w lodówce?
- najlepiej nie dłużej niż 2 dni,
- każde warzywo i owoc przed włożeniem do lodówki należy obejrzeć – jeśli tego wymaga usunąć zwiędłe liście, oczyścić (bez płukania) z piasku i zbędnych łupin
- rośliny zgniecione, poobijane i pozlepiane warto położyć najbliżej by zużyć je jak najszybciej
- należy je kłaść z dala od wędlin, nabiału, płynów, surowych ryb i mięsa;
- miejsce na warzywa i owoce powinno być czyste i suche. Dla warzyw i owoców w lodówce przeznaczone jest miejsce na samym dole (tam jest najzimniej), głównie w szufladach do tego przeznaczonych
- miejsce w lodówce na warzywa i owoce najlepiej wyłożyć papierowymi ręcznikami (chłoną zbędną wilgoć).
Czego nie przechowywać w lodówce?
Istnieją produkty, na które tak niska temperatura zadziała niekorzystnie, sprawia ona iż warzywo szybko staje się miękkie. Jednym z nich jest czosnek. Blat w kuchni jest też odpowiednim miejscem dla cebuli. Zadbaj jednak, żeby nie padały na nią promienie słoneczne.
Z dala od lodówki trzymaj również:
- pomidory, bo w lodówce tracą aromat i robią się niesmaczne. Trzymaj je na ladzie i zjedz zanim skórka się pomarszczy.
- ziemniaki – należy je przechowywać w papierowej torbie, w chłodnym i ciemnym miejscu szafki, czy szuflady. To samo dotyczy batatów.
- paprykę – najlepsza jest, gdy przechowujesz ją w papierowej torbie trzymanej w chłodnej szafce, czy szufladzie.
- ogórki – podobnie jak pomidory, warzywa te powinno się przetrzymywać w temperaturze pokojowej. Warto pamiętać, by trzymać je z daleka od pomidorów, bo w takim towarzystwie szybciej żółkną.
Ciekawostka:
Jeżeli chcesz, aby przechowywane w lodówce warzywa były przez długi czas świeże, umieść w szufladzie z warzywami lub w pojemniku z warzywami czystą i suchą gąbkę. Wchłonie nadmiar wilgoci i naturalnie zabezpieczy produkty przed gniciem. Podobny efekt uzyskasz wykorzystując papierowy ręcznik.