Dzieci na ich widok robią skrzywione miny, a i dorośli często radością nie pałają. Bohaterem dzisiejszego wpisu są płatki owsiane. To produkt, który często kojarzy nam się z nudnym jedzeniem i w diecie Polaków nie pojawia się zbyt często. A to duży błąd 🙂 I w tym wpisie wyjaśnimy co zrobić z płatków owsianych i dlaczego warto je wprowadzić do diety.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Bo są zdrowe i cenne dla naszego organizmu. To takie polskie super foods, których często niestety nie doceniamy. Dlaczego warto jeść płatki?
- zawierają podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne,
- mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów!
- są doskonałym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych i żelaza. Zawiera też m.in. witaminy B6, B1, minerały i przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia.
- wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
- chronią układ pokarmowy, dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
- pomagają w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.
- mają działanie wspierające odchudzanie i odmładzające.
Wbrew pozorom, płatki owsiane to nie tylko produkt śniadaniowy. Co można zrobić z płatków owsianych?
Pomysły na płatki owsiane na słodko
W wersji słodkiej, płatki owsiane kojarzą się głównie z owsianką, ale ona wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Wystarczy dodać do niej świeże owoce, nasiona, orzechy, ugotować ją na przykład na mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym.
A jeśli mimo wszystko, owsianka to nie nasza bajka to możemy również wykorzystać płatki owsiane do przygotowania zamienników słodyczy sprzedawanych w sklepach, np. ciasteczek z płatków owsianych, placuszków lub batoników.
Z płatków owsianych można przygotować także: ciasto na bazie płatków owsianych, placek owocowy, granolę, crumble, czy nawet gofry.
Pomysły na płatki owsiane na wytrawnie
Płatki owsiane mają właściwości zagęszczające i sklejające. Mogą być więc wykorzystywane w codziennym gotowaniu, zastępując na przykład jajka. Płatki owsiane możemy dodać również do omletów, zrobić z nich wytrawne naleśniki, czy dodać do kotletów roślinnych lub mięsnych.
Jakie są Wasze ulubione potrawy z płatkami owsianymi w roli głównej?