Co zrobić z płatków owsianych?

By in ,
Co zrobić z płatków owsianych?

Dzieci na ich widok robią skrzywione miny, a i dorośli często radością nie pałają. Bohaterem dzisiejszego wpisu są płatki owsiane. To produkt, który często kojarzy nam się z nudnym jedzeniem i w diecie Polaków nie pojawia się zbyt często. A to duży błąd 🙂 I w tym wpisie wyjaśnimy co zrobić z płatków owsianych i dlaczego warto je wprowadzić do diety.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Bo są zdrowe i cenne dla naszego organizmu. To takie polskie super foods, których często niestety nie doceniamy. Dlaczego warto jeść płatki?

  • zawierają podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne,
  • mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów!
  • są doskonałym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych i żelaza. Zawiera też m.in. witaminy B6, B1, minerały i przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia.
  • wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
  • chronią układ pokarmowy, dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
  • pomagają w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.
  • mają działanie wspierające odchudzanie i odmładzające.

Wbrew pozorom, płatki owsiane to nie tylko produkt śniadaniowy. Co można zrobić z płatków owsianych?

Pomysły na płatki owsiane na słodko

W wersji słodkiej, płatki owsiane kojarzą się głównie z owsianką, ale ona wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Wystarczy dodać do niej świeże owoce, nasiona, orzechy, ugotować ją na przykład na mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym.

A jeśli mimo wszystko, owsianka to nie nasza bajka to możemy również wykorzystać płatki owsiane do przygotowania zamienników słodyczy sprzedawanych w sklepach, np. ciasteczek z płatków owsianych, placuszków lub batoników.

Z płatków owsianych można przygotować także: ciasto na bazie płatków owsianych, placek owocowy, granolę, crumble, czy nawet gofry.

Pomysły na płatki owsiane na wytrawnie

Płatki owsiane mają właściwości zagęszczające i sklejające. Mogą być więc wykorzystywane w codziennym gotowaniu, zastępując na przykład jajka. Płatki owsiane możemy dodać również do omletów, zrobić z nich wytrawne naleśniki, czy dodać do kotletów roślinnych lub mięsnych.

Jakie są Wasze ulubione potrawy z płatkami owsianymi w roli głównej?