Jesteś sobie w stanie wyobrazić 3 mln ton żywności? Zapewne nie, ale intuicyjnie wiesz, że to ogromna ilość. Łatwiej już wyobrazić sobie 92 kg – tyle kilogramów żywności w każdej sekundzie ląduje w naszych domowych koszach. Dlaczego wyrzucamy żywność i jakie to niesie ze sobą konsekwencje?
Skala marnowania produktów
Z raportu przygotowanego przez Banki Żywności wynika, że aż 53,75% ankietowanych przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Warto zwrócić uwagę na jeden szczegół, który pokazały badania – większość marnowanej żywności to niespożyte posiłki oraz nieotwarte produkty spożywcze.
Żywność marnowana jest z wielu powodów. Jednak, gdy mówimy o żywności, która marnujemy MY konsumenci to można przyjąć tezę, że to MY jesteśmy temu winni i to MY możemy wprowadzić działania, które ograniczą ilość wyrzucanej żywności.
Dlaczego wyrzucamy żywność? Badania pokazują, iż stoją za tym cztery główne czynniki:
- żywność się zepsuła,
- przeoczyliśmy datę jej przydatności,
- przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia,
- zrobiliśmy zbyt duże zakupy.
Te powody potwierdzają, że to co wyrzucamy to często produkty, których nawet nie zaczęliśmy jeść. Zamknięte, nigdy nie naruszone. Można było ich po prostu nie kupować.
Co zrobić, aby nie marnować?
Marnotrawstwo żywności to duży problem środowiskowy, etyczny, moralny i ekonomiczny. W strukturze strat w krajach rozwiniętych to gospodarstwa domowe odpowiedzialne są za generowanie największej ilości marnowanej żywności. Jednym z efektów ograniczenia marnotrawstwa żywności, szczególnie na poziomie konsumentów, będzie poprawa jakości środowiska naturalnego jak również poprawa bezpieczeństwa żywnościowego. Dlatego warto wprowadzić małe zmiany, które w dłuższej perspektywie przyczynią się do ograniczenia marnowanej przez nas żywności.
Jakie działania można podjąć?
Zacznijmy od zakupów. Staranne planowanie zakupów spożywczych jest skutecznym narzędziem zapobiegania marnowaniu żywności. Jeśli nie kupimy produktów, których nie potrzebujemy to ich nie zmarnujemy. Przed zrobieniem listy zakupów, przejrzyjmy szafki i lodówkę, może produkty, których potrzebujemy są już w naszym domu.
Po zakupy nie powinniśmy chodzić głodni, bo głód sprawia, że kupujemy więcej, niż potrzebujemy. A zakupy na zapas to też zły pomysł, bo jak się okazuje – żywność gromadzona w domach w nadmiarze, często się marnuje.
Uważajmy również na promocje. Badania pokazują, że nadmierne, przeszacowane zakupy są niejednokrotnie konsekwencją strategii marketingowych i sprzedażowych wdrażanych przez producentów i dystrybutorów żywności. W ich efekcie kupujemy większą ilości produktów, niż jest to faktycznie potrzebne.
Istotne jest również odpowiednie przechowywanie produktów – dzięki temu będą one dłużej świeże i nie zepsują się zbyt szybko.
Kolejna kwestia, którą możemy zrobić, aby ograniczyć marnowanie to czytać i właściwie interpretować daty produktów spożywczych. Okazuje się, że aż 64% Polaków nie wie, że informacja na opakowaniach ,,Należy spożyć do” i ,,Najlepiej spożyć przed” nie oznaczają tego samego.
Najlepiej spożyć dla środowiska
To pokazało nam, że istnieje duża potrzeba pokazania jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma terminami. W związku z tym w okresie od 16 września do 16 października będziemy realizować kampanie edukacyjną ,,Najlepiej spożyć dla środowiska”. Mamy nadzieję, że przyczyni się ona do ograniczenia marnowania żywności.
Kampanię można śledzić w naszych mediach społecznościowych:
Kampania jest dofinansowana ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie.