W ramach projektu Szkoła Niemarnowania Jedzenia, współfinansowanego ze środków Województwa Małopolskiego, zakończył się konkurs plastyczny, którego celem było podniesienie świadomości na temat marnowania żywności oraz kształtowanie proekologicznych nawyków wśród dzieci i młodzieży. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, a do udziału zgłoszono aż 39 prac.
Komisja konkursowa, w składzie:
- Marcel Wojdyło – artysta, grafik,
- Irena Afanasjewa – koordynator zbiórek żywności, Bank Żywności w Krakowie,
- Anna Anuszkiewicz – dyrektor artystyczny, Art Makijaż,
- Adrianna Lipiarz – psycholog, coach, psychodietetyk,
wyłoniła zwycięzców w trzech kategoriach wiekowych: klas 1-3, 4-6 oraz 7-8. Jury oceniało prace pod kątem kreatywności, zastosowania kolorów, oryginalności przekazu oraz emocji wywołanych przez prace.
Wyniki Konkursu:
Klasy 1-3:
- Szkoła Podstawowa nr 34, Kraków – Klasa 1B – Nagroda za literackie podejście
- Szkoła Podstawowa nr 105, Kraków – Klasa 3A – Nagroda za świetne kolory, ekspozycję i ekspresję
- Społeczna Szkoła Podstawowa nr 3 STO, Kraków – Klasa 2B – Nagroda za kosmiczne podejście do stylu
- Szkoła Podstawowa Specjalna nr 165, Kraków – Klasa 1B – Nagroda za umiejętne wywołanie emocji
Klasy 4-6:
- Szkoła Podstawowa nr 54, Kraków – Klasa 5B – Nagroda za przemyślany projekt
- Społeczna Szkoła Podstawowa nr 3 STO, Kraków – Klasy 4, 5B, 6 – Nagrody za doskonałe użycie koloru, rysunki oraz innowacyjny pomysł
Klasy 7-8:
- Społeczna Szkoła Podstawowa nr 4 STO, Kraków – Klasa 7A – Nagrody za wyrazistość i dynamizm, pieczołowite liternictwo, mocne hasło i precyzję wykonania
Każda z nagrodzonych klas otrzyma specjalną nagrodę – warsztaty edukacyjne, które odbędą się w ich szkołach w okresie listopad-grudzień 2024. Podczas warsztatów uczniowie będą mieli okazję pogłębić wiedzę na temat ekologii i walki z marnowaniem jedzenia.
Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom za ich zaangażowanie!
Dzięki takim inicjatywom uczymy najmłodszych, jak ważne jest odpowiedzialne podejście do żywności i troska o środowisko.